Smaczna włoska restauracja – klasyczne menu
Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Bardziej wrażliwi goście kosztują rzadsze potrawy – tortellini, polentę czy desery włoskie.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku elementom: jak wiele półproduktów naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie znajdują się też nie tak popularne potrawy, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz dania z wielu miejsc kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie znaczy, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to przepyszna kuchnia z Europy .
Dobre wina z Włoch
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Obiad w charakterze włoskim z całą pewnością powinien zawierać również trunek. Odrobina białego wina to we Włoszech norma. La grande Mamma Kraków Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta i cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna posiadać różnorodny wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości trzeba odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film